Orientació professional— I quan acabes d’estudiar, què fas?

Què és el que t’agrada? A què et vols dedicar?

Et trobes en una etapa de la vida en què et preocupa triar la teva futura professió. Has d’examinar la teva manera de ser i mirar de determinar quins estudis o quines ocupacions et podrien proporcionar més satisfacció per a fer una bona elecció.

Que faig?

i ara que faig?

Les diverses professions es poden agrupar en catorze entorns de treball. Cada entorn de treball inclou un conjunt de professions que tenen aspectes comuns, ja sigui les habilitats que requereixen, els processos productius que desenvolupen o els mitjans de producció que utilitzen.

1. Professions manipulaves. Relacionades amb l’obtenció de productes en petites quantitats usant tècniques i màquines senzilles. Ex.: fuster, vidrier, modista, etc.

2. Alimentària, agropecuària, pesca i mineria. Relacionades amb el camp, la ramaderia, la pesca i la mineria. Ex.: agricultor, agent forestal, auxiliar de clínica veterinària, etc.

3. Transports. Relacionades amb els transports terrestres, marítims o aeris. Ex.: conductor de transport públic, controlador aeri, etc.

4. Cossos de seguretat i serveis de protecció. Tenen com a funcions la protecció de les persones o els béns, la defensa del territori, el
manteniment de l’ordre públic, i la prevenció i la investigació de conductes delictives. Ex.: mosso d’esquadra, bomber, vigilant, etc.

5. Administratiu. Relacionades amb les tasques administratives en empreses. Ex. : administratiu, telefonista, gestor administratiu, etc.

6. Comercial (economia i negocis). Relacionades amb el món del comerç, les vendes, els negocis i la vida empresarial. Ex.: assessor d’inversions, agent d’assegurances, relacions públiques, assessor d’imatge, etc.

7. Serveis socials. Relacionades amb l’atenció en els camps de la salut mental, vellesa, infància, atenció primària, disminució, exclusió
social, immigració i drogodependències, etc. Ex.: integrador social, animador comunitari, treballador familiar o social, psicòleg, etc.

8. Educació i Cultura. Relacionades amb l’ensenyament, les activitats d’oci i temps de lleure, la recuperació del patrimoni cultural i la
difusió de la informació. Ex.: mestre, pedagog, bibliotecari, traductor, etc.

9. Humanitats i Ciències socials. Relacionades amb la investigació, la docència i la comunicació. Ex.: sociòleg, advocat, periodista, etc.

10.Ciències de la salut. Relacionades amb la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la salut. Ex.: auxiliar d’infermeria, dietista, tècnic
en laboratori, metge, socorrista, etc.

11.Ciències de la naturalesa i Matemàtiques. Relacionades amb l’experimentació, la investigació, la demostració de fenòmens de la natura. Ex.: analista de laboratori, botànic, etc.

12.Tecnologies de la producció, Telecomunicacions i Informació.
Relacionades amb l’obtenció de productes, la construcció, les telecomunicacions i els sistemes de la informació. Ex.: tècnics en producció en arts gràfiques, en fusteria, tècnic en so, programador, arquitecte tècnic, etc.

13.Artístics. Relacionades amb la creativitat, el disseny, la restauració i l’expressió artística. Ex.: esmaltador, dissenyador, dibuixant, actor, etc.

14.Educació i esports. Relacionades amb la promoció i realització de l’esport i de les activitats a l’aire lliure. Ex.: guia d’itineraris en bicicleta, entrenador esportiu, etc.

Ara que ja coneixes els entorns de treballs, has de tenir en compte:

• Les àrees o matèries escolars que has estudiat o que t’agradaria estudiar (matemàtiques, ciències, llengua, idiomes, ciències socials, art, música, teatre, imatge i so, oficina, taller, tecnologia, educació física, informàtica, etc.).

• Les aptituds o habilitats que posseeixes per tal de decidir què vols fer (artística, numèrica, de lideratge, fisicoesportiva, manual, lingüística, didàctica, mecànica, de persuasió, matemàtica, científica, espacial, social, administrativa, etc.).

• Els valors professionals que més t’agradaria veure realitzats en la teva futura activitat professional (disponibilitat de temps lliure, independència, assolir prestigi, altruisme, creativitat, relació social, assolir poder i responsabilitat, seguretat en el treball, bon sou, etc.).

Existeix un Quadern d’Orientació Professional molt interessant i que t’ajudarà a decidir la teva futura professió a la pàgina web d’Ensenyament, www.gencat.net/ense (has d’entrar a Estudis i després a orientacions per escollir estudis i a Quadern d’Orientació Professional.

Aquesta entrada ha esta publicada en Actualitat, Destacats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.